Kineziologija

„Zdravlje je harmonija uma, tijela i duše. „

Dr. John F. Thie

Poziv na besplatnu radionicu!

Što je TOUCH FOR HEALTH?

U prijevodu Dodirom do zdravlja sažet je i jednostavan sustav samopomoći i brige o zdravlju na prirodan način, koji ujedinjuje principe tradicionalne kineske medicine i mišićnog testiranja.

Touch for Health kineziologija nastala je u Americi u 60-tim godinama prošlog stoljeća. Razvio ju je doktor kiropraktike J. Thie, a na temelju rada doktora medicine i kiropraktike, Georga Goodhearta, osnivača Primijenjene kineziologije.

Od 1970 godine, TFH istovremeno uspješno koriste osobe koje nemaju prethodno stručno znanje, kako bi pomogle sebi, svojoj obitelji i prijateljima, kao i stručne osobe iz raznih područja kao npr. tradicionalne zapadne medicine, njege, kiropraktike, raznih oblika medicinskih masaža, edukacije, sporta i raznih drugih modaliteta, koji TFH sustav prilagođavaju kontekstu svoje profesije. Literatura je prevedena na 23 jezika i TFH se uči u više od sto zemalja svijeta…

Na besplatnoj radionici saznajte više o ovoj predivnoj metodi temeljenoj na dodiru koji koristimo za poticanje zdravlja i dobrog osjećanja.

Voditeljica:
Vedrana Nucak, mag.cin., TfH instruktorica

Adresa:
VIDA PERFECTA j.d.o.o.
Gorjanska 26/1. kat, 10000 Zagreb

Info i prijave:
Mob.: 098 318798
Mail: vedrana@vida.com.hr

Primijenjena kineziologija potiče snage samoozdravljenja koje svi nosimo u sebi – masažom određenih točaka na tijelu, kao i ciljanim vježbama možemo potaknuti misli, osjećaje i životnu energiju. Sve snage usmjerit će se na tjelesno zdravlje, kreativnost, uspjeh i unutarnje zadovoljstvo. Mudro i lako se aktivirajte za sve što ste oduvijek željeli, ali već duže vrijeme odgađate.

Ciljanim pokretima potičemo bolji međusobni rad mišića i organa te ih povezujemo s protokom životne energije u tijelu, što nam donosi dobro zdravlje, jasne misli i kreativnost u svakodnevnom životu.

Tijelo nam mišićnim testom daje informacije o stresu koji uzrokuje „kratki spoj“ u mišićima, blokadama i načinima kako ga vratiti u ravnotežu.

Za aktivaciju uspavanih i blokiranih potencijala potrebne su nam samo ruke, malo znanja i dobra volja.

Trokut zdravlja

Kako dakle, naučiti pomoći sebi i drugima da nam sve tri stranice našeg trokuta budu jednake? Priključite se seminaru “Touch for Health” – Dodirom do zdravlja ili našim praktičnim radionicama. Produbite svoje znanje o primijenjenoj kineziologiji, budite zdravi, sretni i uspješni koristeći ove jednostavne i učinkovite tehnike.

Osnovni koncept primijenjene kineziologije je trokut zdravlja. U stanju ravnoteže sve stranice su jednako dugačke, a zbog različitih oblika stresa, ozljeda, bolova, straha, nepravilne prehrane  i mnogih drugih uzroka dolazi do neravnoteže.

Osnovu trokuta čini fizičko stanje tijela povezano sa funkcioniranjem naših mišića, kostiju, tetiva, organa i organskih sustava. Pri uspostavljanju ravnoteže mogu nam pomoći masaže, različite terapije, a ponekad su potrebni i medicinski zahvati.

Misli i osjećaji smješteni su na drugu stranicu trokuta zdravlja i odnose se na psihičko stanje, samopouzdanje, motivaciju, sposobnost učenja i koncentracije, osjetljivost na stres, vjerovanja itd. Za uspostavljanje ravnoteže koristimo metodu razgradnje emocionalnog stresa, pozitivno razmišljanje, promjenu vjerovanja, vježbe za mozak, afirmacije, meditaciju itd.

O utjecaju okoline i načinu života saznajemo na trećoj stranici trokuta zdravlja. Tu govorimo o hrani, vitaminskom statusu, prirodnim pripravcima, kozmetici, lijekovima, odjeći, bojama, zvukovima, mirisima, mjestu spavanja i ostalim vanjskim podražajima.

Kineziološkim mišićnim testom utvrđujemo neravnotežu nastalu na bilo kojoj strani trokuta zdravlja kao i tehnike kojima tijelo možemo podsjetiti na prirodnu ravnotežu, zdravlje i vitalnost.

Kineziološki mišićni test

Kako djeluje mišićni test i kako koristiti ovaj moćan alat?

Naše tijelo je nepristrano i ono što skriva u podsvijesti možemo saznati na jednostavan način. Mišići će oslabjeti na sve što nam stvara stres, a ostati čvrsti na ono što nas snaži.

Našom svakodnevicom često potajno upravljaju davna iskustva, neproživljene ili zabranjene emocije, ograničavajuće misli i uvjerenja koja nam je nametnulo okruženje. Ipak, ono što je umu nepoznato ili pokušava racionalno objasniti, našem je tijelu dostupno.

Jednostavna metoda testiranja mišića služi za dobivanje informacija preko tijela. Princip je jednostavan, ovim testom možete ispitati sve što želite. Pomoću reakcije naših mišića mogu se nepogrešivo otkriti uzroci neravnoteže u tijelu, ali i najbolji način ponovnog uspostavljanja unutarnjeg balansa. Možemo testirati drugu osobu, a nekoliko je i načina samotestiranja.

Možemo testirati vjerovanja, stavove, osjećaje, tjelesne i psihičke tegobe, preosjetljivost ili alergiju na hranu, dodatake prehrani, stvari, prostor itd. Mogućnosti korištenja su neograničene.

Najčešće korišten mišićni test izvodi se tako da klijent ispruži ruku sa strane u visini ramena, a ispitivač, odn. terapeut, lagano potiskuje ruku prema dolje. Klijent pruža otpor i pokušava zadržati ruku u istom položaju. Pri tome možemo provjeravati određene tvrdnje pri čemu će, ako je tvrdnja istinita, mišići ostati čvrsti i ruka ravna, a ako je neistinita, ruka, odn. mišić će popustiti.

Upoznajte prednosti koje vam donosi poznavanje mišićnog testiranja u svakodnevnom životu i naučite koristiti ovaj moćan alat na radionici Umijeće mišićnog testiranja.

Brain Gym® – gimnastika za mozak

Brain-Gym® se sastoji od 26 ciljanih aktivnosti koje se temelje na pokretu tijela, a mijenjaju naše obrasce učenja i ponašanja otvarajući put prema punom potencijalu za učenje. Program je razvio dr.sc. Paul E. Dennison, edukator i znanstvenik te se uspješno provodi  već dugi niz godina u preko 80 zemalja svijeta. Njegovu učinkovitost, sigurnost i jednostavnost dokazuju brojna istraživanja i provedene studije.

Temelji se na tri osnovna pravila/principa

 1. Učenje je prirodna aktivnost koja donosi radost i traje cijeli život.
 2. Teškoće ili tzv. „blokade u učenju“ nisu ništa drugo nego nemogućnost nošenja sa stresom i neizvjesnošću novih zadataka.
 3. Svi smo mi na neki način „blokirani“ jer nismo naučili kako se kretati.

Dovodi do poboljšanja

 • koncentracije, pamćenja i pažnje
 • motoričke koordinacije
 • školskih vještina (čitanja, pisanja, jezičnih i matematičih vještina)
 • organizacijskih vještina
 • logičkog mišljenja i razumijevanja
 • emocionalne ravnoteže
 • smanjuje napetost i hiperaktivnost…

Još nekoliko razloga zašto naučiti Brain-Gym®

 • Mislite da Vaše dijete može u školi postići „više“
 • Želite svojem djetetu olakšati i skratiti vrijeme pisanja zadaće ili učenja
 • Na poslu ne stignete završiti sve što je potrebno, vrijeme prebrzo prođe
 • Navečer umorni i iscrpljeni padnete na sofu i zaspite pred televizorom
 • Svako jutro sve vam je teže ustati
 • Nešto previdite, prečujete ili možda zaboravite

A što znači učiti?

Učiti znači primiti nešto novo, u sebi preraditi i na svoj način predati dalje. Učimo i u školskom i akademskom području, na poslu, kao i općenito u svakodnevnom životu. Proces učenja nije ograničen ni godinama života, ni vremenom, a ni prostorom.

Da bismo mogli učiti moramo imati slobodan pristup mozgu i nekim njegovim određenim funkcijama. Svi znamo da je istraživanje mozga na samim počecima, puno je različitih teorija koje nagađaju o tome što se u njemu događa, dok su neka objašnjenja i rezultati već znanstveno ispitani i potvrđeni.

Osobno iskustvo

Radila sam kao pomoćnica direktora u multinacionalnoj kompaniji te sam često sam koristila telefon. Telefonsku slušalicu uvijek sam morala prisloniti na lijevo uho jer sam imala osjećaj da desnim uhom neću čuti sugovornika, što mi je bilo vrlo nelagodno – već nakon dva tjedna izvođenja vježbe „Slon“ primijetila sam da mi je svejedno kojom rukom primam telefonsku slušalicu, odnosno kojim uhom slušam. Uz to sam bila koncentriranija i organiziranija, što mi je omogućilo lakše i brže obavljanje svakodnevnog uredskog posla.

Samopomoć

Puno je vježbi samopomoći iz područja Brain-Gym Edu-kinestetike i Touch for Health koje služe sljedećem:

 • Otpuštanju stresa i razrješavanju blokada
 • Poticanju uspavanih potencijala i sposobnosti
 • Motiviranom i sigurnom lakšem učenju
 • Pozitivnom okončanju ispita, testova, natjecanja, utrka

Na ponuđenim radionicama možete naučiti vježbe te ih odmah primijeniti na sebi, u krugu obitelji, prijatelja i poznanika. Ove vježbe u svako doba dana mogu djelovati nadopunjavajuće ili poticajno, a dodatni je plus potpuna neovisnost jer se sve vježbe izvode bez ikakvih pomagala.

Križno gibanje

Važna vježba je križno gibanje (engl. Cross Crawl), koja se zbog višestrukog pozitivnog djelovanja često upotrebljava u vrtićima, školama, na seminarima, radnom mjestu ili u sportu. Ovim kretnjama razvijaju se moždane sinapse – mjesta prijenosa signala između dva neurona u živčanom sustavu. Dobra povezanost živaca omogućuje brže razmišljanje i fleksibilno djelovanje. Najbolje bi bilo da ovu vježbu odmah provedete, a sljedeća uputa omogućit će Vam njezino pravilno izvođenje. Dobru zabavu!

 • Stojite opušteno, ruke opušteno vise uz tijelo, glava stoji uspravno, a gledate prema naprijed
 • Desni lakat vodite prema lijevom koljenu, a istodobno podižete lijevo koljeno
 • Vraćate se u početni položaj
 • Lijevi lakat vodite prema desnom koljenu, a istodobno podižete desno koljeno
 • Vraćate se u početni položaj
 • Vježbu izvodite naizmjence vlastitim tempom – polako ili brže, otvorenih ili zatvorenih očiju
 • Vježbe možete izvoditi uz za Vas poticajnu glazbu
 • Isto tako možete odlučiti u kojem položaju hoćete ili možete izvoditi vježbu – stojeći, sjedeći ili ležeći
 • Pri izvođenju vježbe pazite na ravnomjerno disanje i opušteno držanje tijela.

Ova križna vježba najbolja je vježba „uključivanja“ za „učenje i rad cijelim mozgom“. Ona aktivira i potiče zajednički rad obje moždane polutke, što olakšava integrirano učenje, olakšava čitanje, poboljšava pisanje te potiče koncentraciju i izdržljivost. Postupnim poticanjem pojedinih dijelova mozga osobi koja uči omogućava se poboljšan pristup punom kapacitetu mozga.

Ove kretnje možemo prepoznati u nekim vrstama sporta kao što su trčanje, skijaško trčanje, nordijsko hodanje, klizanje, rock’n’roll ples.

U najranijem djetinjstvu križno gibanje od ključne je važnosti u razvoju djetetova mozga, te ako preskoče razvojnu fazu puzanja, to se može u kasnijoj životnoj dobi manifestirati npr. teškoćama pri čitanju i pisanju, razumijevanju, izražavanju, a u težim oblicima mucanjem, disleksijom, hiperaktivnosti itd.

Brain-Gym aktivnosti pomažu stvaranju novih i boljih veza između lijeve i desne moždane polutke, što povoljno utječe na rješavanje ne samo više navedenih teškoća nego i mnogo šire.
Trajanje procesa je individualno jer ovisi o pojedincu, njegovoj samodisciplini i motivaciji te o poticaju roditelja ako se radi o djetetu, kao i nekim drugim faktorima.

tijela.

Ležeća osmica

 • Ležeća osmica simbol je beskonačnosti koja omogućava prijelaz preko vizualne središnje linije tijela i tako aktivira lijevu i desnu stanu tijela i mozga.
 • Potiče gledanje s oba oka (binokularno), što je važno za tečno čitanje i praćenje
 • Trenira se koordinacija obje moždane polutke, tako da se potiče učenje „cijelim mozgom“
 • Dokazano poboljšava rukopis, pisanje, pravopis i sposobnost izražavanja.
 • Postoje različite varijante vježbanja ležeće osmice – za poboljšanje sluha, vida, grube ili fine motorike.

Touch for Health

Jednostavna, prirodna, lako primjenjiva metoda

Kako je metoda Touch for Health namijenjen praktičnoj primjeni u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu, te za njega nisu potrebna nikakva pomagala, ne samo da možete nego je i uputno PRIMIJENITI naučene tehnike na obitelji, prijateljima ili klijentima. Već nakon prvog modula imate i više nego dovoljno alata i metoda za rad.

Smanjite stres i bolove, lakše ostvarite postavljene ciljeve, poboljšajte i održite svoje zdravlje i zdravlje svojih klijenata ovim jednostavnim i učinkovitim tehnikama pomoći i samopomoći.

Program je namijenjen kako terapeutima iz različitih područja (zdravlje, obrazovanje, psihologija, sport…) tako i osobama bez prethodnog stručnog medicinskog znanja koje žele osnažiti sebe i svoju obitelj.

Touch for Health 1

Upoznavanje s osnovama kineziologije – mišićnim testom, balansiranjem osobe povezujući 14 mišića/meridijana/organa za poboljšanje zdravlja, vitalnosti i držanja tijela. Na ovom modulu savladavate tehnike koje su lako primjenjive u svakodnevnom životu, kao i jednostavne načine smanjenja stresa i boli.

 • Kineziološki mišićni test i njegova uporaba
 • Mišićno testiranje akupunkturnih meridijana na odgovarajućim mišićima
 • Tehnike jačanja – neuro-limfne masažne točke, neuro-vaskularne kontaktne točke, polazište/hvatište mišića,
 • Meridijani – energetski putevi u sebe
 • Refleksi kralježnice
 • Praktična metoda otpuštanja emocionalnog stresa
 • Jednostavne tehnike smanjenja boli
 • Vježbe za poboljšanje sposobnosti učenja i pamćenja, te povezivanje moždanih polutki
 • Određivanje cilja balansiranja
 • Individualno balansiranje „u hodu” s tehnikama TfH 1
 • I puno, puno prakse…

Nakon završenog 1 stupnja Touch for Health polaznici će:

 • imati osnovne informacije o mišićnom testiranju
 • steći osnovnu vještinu mišićnog testiranja
 • razumjeti koncept protoka energije u tijelu koji se temelji na Tradicionalnoj Kineskoj medicini
 • poboljšati svoju koordinaciju, vid, osjet i držanje tijela
 • znati međusobnu povezanost 14 mišića tijela sa pripadajućim organima i meridijanima
 • moći procijeniti energetsku neravnotežu u 14 osnovnih meridijana
 • moći balansirati osobu korištenjem određenog broja tehnika
 • naučiti kako otpustiti mentalni i emocionalni stres
 • moći koristiti jednostavne tehnike za smanjenje boli
 • razumjeti zašto je korisno odrediti cilj prije balansa 14 mišića tijela

Touch for Health 2

Stječe se sigurnost u mišićnom testiranju, uvodi u teoriju zakona 5 elemenata i yin/yang principa Tradicionalne kineske medicine, te kako ih praktično primijeniti u balansiranju tjelesne energije.

 • Testiranje 14 dodatnih mišića i tehnike njihovog balansiranja
 • Izazov i lokalizacija
 • Djelovanje Jin i Jang energija
 • Balansiranje bojama
 • Meridijanski sat
 • Alarmne točke – jednostavan ulaz u energetski sustav
 • Akupresurne točke jačanja
 • Osnove 5 elemenata tradicionalne kineske medicine
 • Balansiranje bojama s 5 elemenata…
 • Otpuštanje stresa iz proših traumatičnih događaja
 • Cerebro-spinalna tehnika
 • Testiranje preko zamjenske osobe – surogata
 • Mehanizam vretenastih stanica/Golgijev aparat
 • Osnove testiranja i jačanje namirnica
 • Individualno balansiranje meridijanskim „kotačem”
 • Individualno balansiranje sa zakonitostima 5 elemenata

Nakon završenog 2 stupnja Touch for Health polaznici će:

 • razumjeti osnove Teorije 5 elemenata po TCM
 • razumjeti kako se Teorija 5 elemenaTCM može koristiti pri energetskom balansiranju
 • naučiti dodatnih 14 mišića tijela i dodatne tehnike koje se mogu koristiti kod energetske neravnoteže
 • biti u mogućnosti odabrati prioritet pri balansiranju,
 • naučiti akupresurne točke za tonifikaciju
 • moći osnažiti sebe za postizanje svog optimalnog potencijala u budućim postignućima korištenjem tehnike za razgradnju stresa
 • mišićnim testom utvrditi kako namirnice mogu utjecati na energiju tijela i na koje namirnice i tvari su osjetljivi
 • naučiti učinkovite tehnike integracije radi poboljšanje koordinacije.

Touch for Health 3

U ovom dijelu fokusiramo se na 42 mišića, balansiranje držanja tijela i hodanja, te reaktivne mišićne koncepte, učeći tijelo da funkcionira kao harmonična cjelina čak i u stresnim situacijama.

 • Testiranje i balansiranje 14 dodatnih mišića
 • Balansiranje tonovima s 5 elemenata
 • Sedirajuće akupresurne točke
 • Držanje tijela
 • Reaktivni mišići i njihovi obrasci
 • Modus zadržavanja informacija u sustavu
 • Test pulsa
 • Test hodanja
 • Lupkanje – tehnika smanjenja kroničnih bolova
 • Otpuštanje stresa vezanog za buduće događaje
 • Individualno balansiranje do sada naučenim tehnikama

Nakon završenog 3 stupnja Touch for Health seminara polaznici će:

 • razumjeti međusobnu povezanost mišića i njihov reaktivni obrazac
 • naučiti dodatnih 14 mišića i povećati svjesnost o držanju i pokretima tijela
 • naučiti akupresurne točke za raspršivanje
 • modelom zadržavanja informacije u energetskom krugu znati više o međusobnom odnosu mišića u tijelu
 • razumjeti kako korištenjem boja možemo balansirati tijelo
 • balansirati mišiće koji su posebno važni pri hodanju, trčanju i sportu
 • identificirati emocije povezane sa starom traumom i način da ih razgradimo
 • biti u mogućnosti koristiti daljnje tehnike koje pomažu smanjiti razne vrste bolova

Touch for Health 4

Povezuju se već naučene tehnike i poboljšava učinkovitost njihove primjene, te se uče dodatne tehnike balansiranje i produbljuje razumijevanje energetskih tokova u tijelu.

 • 42 mišićna testa stojeći
 • Balansiranje emocija s 5 elemenata
 • Luo-točke
 • Obostrano «isključeni» mišići i njihovo balansiranje
 • Smrznti mišići
 • Neuro-limfno smirivanje
 • Analiza držanja tijela i razgradnja stresa
 • Tibetske osmice – energetska prva pomoć
 • Akupresurne točke – teorija…
 • Testiranje namirnica
 • Balansiranje ožiljaka
 • Individualno balansiranje izborom naučenih tehnika
 • I opet puno, puno prakse…

Nakon završenog 4 stupnja Touch for Health polaznici će:

 • moći balansirati 42 mišića tijela na terapeutskom stolu, koristeći razne tehnike
 • otpustiti emocionalni i fizički stres koji se manifestira u položaju tijela
 • moći koristiti principe tibetanske energije kako bi ih mogli koristiti kao energetsku prvu pomoć
 • moći koristiti tehnike za otpuštanje umora i simptoma izazvanih Jet Lagom
 • naučiti poboljšati loše držanje korištenjem principa reaktivnosti
 • razumjeti prirodan krug emocija
 • integrirati sve naučeno u prethodnim stupnjevima

Certifikat International Kinesiology College Ltd, Touch For Health School